DE HEILIGE GEEST EN JOUW VERLANGENS
Joh. 7:37-39 ‘Laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken. Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft’ Hiermee doelt Hij op de Geest die zij die in Hem geloofden zouden ontvangen’
Deze week heb ik weer mensen gesproken met pijn, schuld, angst en verdriet. Gevoelens waar ik in eerste instantie geen direct antwoord op heb. Ik kan luisteren, dingen wat begrijpen en mensen helpen om de dingen wat anders te zien. Maar ten diepste blijf ik machteloos. Maar gelukkig, waar ik door gemotiveerd ben in mijn werk, is God diep betrokken is op deze pijn, kwetsuren en zorgen. En dat Hij daarop wil reageren en dat er daardoor iets kan veranderen. Jezus, die als goede herder gekomen is om leven en overvloed te schenken. Dat is mijn hoop.
Ik weet niet hoe jouw week is geweest. Misschien heb je geworsteld met teleurstelling in mensen, of had je gezondheidsproblemen. Misschien waren er financiële tegenslagen of heb je je erg eenzaam gevoeld. Het kan ook zijn dat je geestelijk leeg voelde en God ver weg leek. Hoe dan ook God is betrokken op jou en Hij wil vanmorgen reageren op jouw nood. Dus stel je hart wijd open.
Als Jezus op jouw nood reageert, dan vraagt Hij naar je verlangen, naar je dorst, naar je diepste behoeften. Jezus reageert niet als een leraar die jou wijst op je fouten of hoe je dingen anders moeten aanpakken. Hij verwijt je niets, Hij oordeelt niet maar Hij spreekt je verlangen aan. Denk maar aan het verhaal van de blinde Bartimeüs: Als deze bij Jezus gebracht wordt, zegt Hij: Wat wil je dat voor jou ga doen? Hij leert je als het ware zelf eerst te luisteren naar je diepste verlangens. Je komt bij Jezus met al je vragen en problemen en Jezus zegt: Ja, maar wat is jouw diepste verlangen, waar dorst je naar. Wat zou je het allerliefst willen in je leven.
Nu is dat niet zo eenvoudig. We vluchten heel gemakkelijk weg voor die vraag. We kiezen liever voor middelen die ons leven wat draaglijker en comfortabeler maken: zoals gezondheid, rust of begrip. God wil echter regeren op wat we ten diepste nodig hebben. Een moeder kan zich enorm machteloos voelen als een baby weent en geen woorden heeft om over te brengen wat het voelt en de moeder probeert wanhopig te ontdekken wat de nood van dit kind is en hoe ze daaraan tegemoet kan komen. Wel, nog veel meer is God bezig om te reageren op jouw verdriet, angst en pijn.
NB Zelfs als wij falen, de mist ingaan en brokken maken ziet God dat we dit doen om onze diepste honger en dorst te stillen. Als we zondigen vullen we - weliswaar op een totaal verkeerde manier - onze diepste nood. Voorbeeld: de laatste tijd ben ik in mijn werk diverse malen geconfronteerd met ontrouw. Vaak begint het op een heel subtiele manier: een man deelt een emotionele pijn met een collega en ervaart een begrip dat hij nooit bij zij eigen vrouw heeft gevoeld. Daarom is het ook zo belangrijk om je weten wat je ten diepste wilt en nodig hebt, zodat God deze behoefte bij jou kan vervullen en je niet in de verleiding van de zonde valt.
Laten we, om je te helpen wat dichter te komen bij waar jij naar dorst en verlangt, eens stilstaan bij de drie belangrijke behoefte of drijfveren die ten grondslag liggen aan alles wat we doen: Zekerheid – Liefde – Waardigheid
Zekerheid geeft je veiligheid en geborgenheid, dat je ergens zeker van kan zijn. Dat jouw huis na terugkeer van je werk nog steeds overeind staat en dat je vrouw nog steeds thuis is je en nog een beetje van je houdt. Of als je gaat slapen, de wereld bij het wakker worden er nog hetzelfde uit zal zien als gisteren. Zekerheid dat het leven een beetje voorspelbaar is, dat mensen zich aan hun beloften houden en je van daaruit plannen kunt maken.
Liefde is dat je de moeite waard ben om van te houden, niet om wat je doet maar om wat je bent. Graag gezien worden is een behoefte die levenslang blijft. Dat zie je het duidelijkst bij kleine kinderen die er alles voor doen om die liefde naar zich toe te trekken, maar het geldt evengoed voor ouderen.
Waardigheid is dat je van betekenis bent voor anderen vanwege je inzet en je talenten. En dat blijkt dat deze anderen dienen en verder helpen. Waardigheid ontvang je door erkenning voor wat je doet. Gods antwoord op onze behoeften
Als jij met je diepste verlangens (je dorst) bij Jezus komt, belooft Hij jou de Heilige Geest. Waarom de Heilige Geest? Omdat de Geest je weer tot de mens maakt zoals God het bedoeld heeft. Je zo weer heel wordt, totaal. Je wordt wie je bent door de Geest. Door de Geest ontdek je je werkelijke identiteit. Je ziet dat ook bij Jezus zelf. 30 jaar lang was Hij de zoon van Maria en Jozef, maar na de zalving door de Heilige Geest bij Zijn doop, werd zichtbaar wie Hij eigenlijk al was vanaf de conceptie: de Zoon van God
Als de Geest komt wil Hij in de eerste plaats je verlangens vervullen. God is niet tegen jou, maar met jou. De Heilige Geest helpt je om een persoonlijke intieme band met de Vader te hebben. En te ontdekken dat er bij God alle ruimte voor jou is. Zoals vaders hun kinderen geen stenen voor brood geven of geen schorpioen als ze een ei vragen en geen slang voor een vis, zo geeft God je wat je Hem vraagt (Lucas 11:11-13/Matth.7:9). God is ingesteld op de noden van zijn kinderen. Eigenlijk zou dit alle wantrouwen en achterdocht in jouw en mijn hart moeten wegnemen. Sommige predikers leggen de nadruk op de onderwerping en gehoorzaamheid die God van ons wil. Een boodschap die ik vroeger zelf omarmde. Door de loop der jaren ben ik er echter achter gekomen dat dat het juist niet is. God wil geen onderwerping en gehoorzaamheid. Want dan doe je het misschien perfect volgens de regels, maar God blijft ver weg. Voorbeeld: Ik stop bij het rode licht, ik betaal mijn belastingen (weliswaar met tegenzin). Zelfs de coronaregels heb ik redelijk goed opgevolgd. Maar daardoor houd ik niet meer van de regering. En ik voel me ook niet sterker verbonden met de overheid. Ik voel me ook niet geliefd door onze koning Filip en zijn ministers.
God is geen rechter of manager, zelfs geen premier, maar Hij is een vader van een huisgezin. Hij is niet gericht op jouw gedrag maar op de relatie met jou.
Laten we dit eens wat nader uitwerken naar de drie basisbehoeften die we hebben: zekerheid, liefde en waardigheid.
Zekerheid De Heilige Geest is jou gegeven als een voorschot zegt Paulus een bewijs van dat wat we later nog veel meer krijgen (Ef. 1:14). De toekomst is niet onzeker, maar ligt in het verlengde van het heden. Zoals God er nu al is in jouw leven, zo zal Hij er ook zijn maar dan in een nog vollere mate in de toekomst. Zoals je God nu ervaart in zorg en bescherming, vrede en blijdschap, zul je Hem nog meer ervaren.
Liefde De liefde van de Geest. De liefde van God is door de Heilige Geest uitgestort in jouw hart (Rom. 5:5). Paulus heeft het over de liefde van de Geest. Weet je, hoe je relaties met mensen ook zijn, met alle ups en downs, er is altijd die vaste grond van Gods liefde onder jouw bestaan. En telkens als mensen jou kwetsen of teleurstellen zegt de Geest ‘We houden van je’. Als de omstandigheden tegen vallen zegt zij ‘we houden van je’ als je stommiteiten begaat en je enorm woedend op je zelf bent, zegt zij opnieuw ‘we houden nog steeds van jou’.
Waardigheid Ben ik van betekenis? Ben ik van waarde? Ben ik een zegen voor anderen? Het is niet voldoende om geliefd te zijn. We willen ook dat mensen bewondering voor ons hebben trots op ons zijn, onze groei en ontwikkeling zien. Jezus belooft ons ‘Stromen van levend water zullen uit je stromen’. Je zult invloed hebben, nieuw leven brengen, veranderingen tot stand brengen. Immers alles wat je van God ontvangt is om te delen met anderen.
Hoe ontvang je de Heilige Geest? ‘Gal. 3:2 Een ding wil ik van u weten hebt u de Geest ontvangen door de wet na te leven of door te geloven’ Veel christenen denken dat je door gehoorzaamheid, onderwerping, zonden belijden en goede voornemens je dichter bij de zegen van de Heilige Geest komt. Het tegendeel is waar. Want als je het zelf wilt doen, heb je de Geest niet nodig. En tegelijk zolang je denkt dat er eerst een voorwaarde in jou vervuld moet worden, blijf je in onzekerheid.
Het middel is het geloof. Je bidt erom in geloof en je vertrouwt erop dat je het hebt ontvangen.
1 Joh. 5:14,15 ‘Je kunt je vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat Hij naar je luistert als je Hem iets vraagt dat in overeenstemming is met Zijn wil. En omdat je weet dat Hij naar je luistert, wat je Hem ook vraagt, weet je ook dat je alles al hebt gekregen wat je Hem gevraagd hebben’
Bidden doe je in geloof. Net als Petrus wandel je op het water, je gelooft dat het water je houdt omdat Jezus het beloofd heeft. Soms moet je net als Elia 7 x voor iets bidden. Maar als God een belofte geeft, eigen je die toe, sta erop en hij zal vervuld worden.
Gerrit Houtman, juni 2020